Mucİze Yollarını Açıyoruz.
Sıkça Sorulanlar

Rahim filmi yani HSG ilaçlı olarak çekilmektedir.

Rahim içinde endometrialkavite denilen bebeğin gelişeceği bir anatomik kısım vardır. Rahim ağzından kontrast madde denilen bir ilaç verilerek rahim içinin gebeliğe elverişli olup olmadığı, yapısal veya sonradan oluşan bir hastalık olup olmadığı teşhis edilmektedir. Film sırasında sağda ve solda iki adet olarak bulunan rahim tüplerinin açık olup olmadıkları, herhangi bir rahatsızlık bulunup bulunmadığı da anlaşılmaktadır. Tüplerde darlık, tıkanıklık, genişleme gibi rahatsızlıklar olabilmektedir. Ayrıca tüplerden yumurtalık çevresine geçen kontrast maddenin bu kesimdeki yayılımı da görüldüğünden tüplerde ve yumurtalık çevresindeki yapışıklıklar da teşhis edilmektedir.

Rahim duvarı problemleri

Rahimde meydana gelen polipler, myomlarvb

Rahim içinde yapışıklıklar

Rahim tüplerinin kapalı olması

Rahim tüplerinin hasar görmesi

Rahim filmi genellikle infertilite (kısırlık)nedeni araştırılırken ve tüp bebek tedavilerinde istenmektedir.

Rahim filmi gelişmiş teknolojik uygulamalar sayesinde kısa sürede ve ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir.

Döllenmenin oluştuğu rahim tüplerinin durumunu görmek ve Embriyonun (bebeğin ilk oluşum hali)tutunduğu rahim boşluğunu incelemek için istenmektedir.

Korunmasız bir şekilde ilişkiye giren ancak hamile kalamayan kişilerin rahiminde ne gibi sorunlar olduğunu görebilmek mümkündür. En çok istendiği durum budur.

En ideal zamanı adet kanamasını takip eden süreci kapsamaktadır. Henüz yumurtlama gerçekleşmediği için gebeliğin olmaması rahim filminin çekilmesi içi en elverişli zamandır. Adet kanamasından sonraki zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmediyse bu süreyi takip eden günlerde çekilebilir.

En çok adet bitişini takip eden 4 günde çekilmektedir.

HSG yani ilaçlı rahim filmikomplikasyonları az olan ve minimum risk taşıyan uygulamalardır.

Kısırlık nedeni hakkında kısa süre içerisinde bilgi vermektedir.

HSG filminin ayrıca tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.

Kısırlık sorunu olanlarda bulgular normal ise ilaçlı rahim çekimi sonrasındaki 6 ayda gebelik oranlarında artış görülebilir.

İlaçlı rahim (HSG) çekiminde kişi hamile olmamalıdır. Aksi takdirde bebek filmden zarar görebilir. Özellikle gebelik şansının bulunmadığı adet sonrası ilişkide bulunulmadan 4-5 gün ilaçlı rahim filmi çekimi için en ideal süredir. Adet döneminde rahim ağzı daha açık olacağından dolayı HSG çekilebilir. Ancak kanamanın sürdüğü dönemde çekilen rahim filmleri enfeksiyon riskine sahiptir.

Film çekilecek kişilpsikolojik olarak kendini bu sürece hazırlanmalıdır. Hastaneye stressiz bir şekilde gidilmelidir.

Sedasyonile HSG çekilecekse çekim öncesinde 6 saat aç ve susuz kalmak önemlidir.

Bazı durumlarda HSG öncesi ve sonrasında antibiyotik alınması gerekebilir. Bu enfeksiyon riskini düşürmektedir.

Rahim filmleri öncesi doktor önerisine bağlı olarak ağrı kesici kullanılabilir.

HSG işlemi öncesinde herhangi bir alerjik durumun olup olmadığı kontrol edilir.

HSG işleminden sonra iç çamaşırında az miktarda kan lekesi ile karşılaşılabilir. Bu doğal bir durumdur ve endişeye gerek yoktur.

Kasık ve belde ağrılar meydana gelebilir. Ancak bu ağrılar şiddetli değil hafif düzeydedir.

İşlemden 2 gün sonra duş alınabilir ve cinsel ilişkiye girilebilir.

Hastalar ağrısız rahim işlemi için röntgen masasına sırt üstü yatırılmakta ve bacakları kendilerine doğru çekilmektedir. Hasta uygun pozisyonu aldıktan sonra vajinaya spekulum yerleştirilmekte ve vajina anti septik bir solüsyon kullanılarak temizlenmektedir. Sonraki işlemde vajinaya kateter yerleştirilir ve kateter aracılığı ile kontrast madde rahim içine ve tüplere ulaşır. C kollu dijital modern cihazlar ile çekilen HSG sırasında kontrast madde verilmeye başlandığından itibaren film fluorosopik olarak kayıt edilir, dolayısıyla tüm film sürecinin video şeklinde (röntgenlerden oluşan videodur) kaydı mümkün olmakta ve çekim ayrıntılı olarak incelenerek rapor yazılmaktadır. Bu sayede çekimi yapan Radyolojik dıında da isteyen Doktorlar CD’yi inceleyerek teşhis için kendi yorumlarını yapabilmektedir.

Rahim filmi vajinaya spekulum yerleştirildikten sonra 10-15 saniye gibi kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu işlemde hazırlıklar dahil olmak üzere 5 dakikada çekim tamamlanmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra hasta günlük yaşamına dönebilir. Bazı rahim filmi çekim esnasında tüpte kasılma durumları görülebilir ve bu süreyi uzatabilir.

Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan tıbbi cihazlar (C kollu dijital cihaz), sarf malzemeleri, kateter, kullanılan kontrast madde ve işlemi gerçekleştiren Doktorun film hakkındaki uzmanlığı ve tecrübesi  ücretleri belirlemektedir. HSG fiyatları ile ilgili güncel bilgi ve genel bilgi kliniğimizi telefonla arayarak yadaWhatsappuygulaması, e mail vb ile de alınabilir.

Kadınlar arasında korkutan bir işlem gibi görünse de HSG (rahim filmi)kliniğimizde ağrısız veya adet ağrısı gibi hafif bir rahatsızlık hissi ile yapılabilen bir çekimdir. Ancak kullanılan yöntem, uygulamayı yapan doktorun deneyimi ve olgunun psikolojik durumu bu süreçte az da olsa ağrı hissedilmesine neden olabilir. Fakat bu uygulamalar genel olarak ağrısız süreçler olarak bilinmektedir.

İşlemden önce detaylı bir inceleme süreci gerçekleştirilmektedir. HSG işlemleri adetten sonraki süreçte yapılmaktadır ve bunun sebebi rahmin tüplerine akabilecek kanın engellenmesidir. Aynı zamanda rahim içerisinde var olan gebeliğe de zarar verilmemesi için bu filim normal bir adetten sonra yapılmaktadır. Rahim filminden önce cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

  • Doğumsal anomali (doğumsal hastalıklar) durumları
  • Rahimde perde ve çift rahim
  • Rahim duvarından kaynaklı sorunlar
  • Rahim içi yapışıklıklar
  • Rahim içinde polip, myom gibi hastalıklar
  • Tüplerdeki doğumsal nedenler
  • Tüplerin hasar görmesi ile ilgili nedenler
  • Tüplerin kapalı – yapışık olması
  • Tüplerdeki genişlemeler (hidrosalpenks)

Adet kanamasının bitiminden itibaren 4-5 gün çekim yapılır. Bu süre içerisinde rahim yenilenmiş olacaktır ve nitelikli bir görüntü alınabilir. Aynı zamanda gebelik riskine karşı da önlem olarak çekimin adetten sonraki süreçte yapılması en uygun zaman dilimidir.

HSG sonuçları genellikle uygulama bittikten sonraki ilk 20-30 dakika içerisinde alınmaktadır. Kliniğimizde sonuçlar CD ve rapor olarak verilmektedir. CD ile çekimdeki röntgenler ve fluoroskopi görüntüleri net bir şekilde Doktorunuza ulaşmakta, böylece tetkiki isteyen Doktor çekimde bulunuyormuş gibi değerlendirme yapma imkanına sahip olmaktadır. Bu şekilde tedaviniz daha başarılı olacaktır.

Rahim filmi çekimi işlemlerinin asıl amacı kısırlığa teşhis koymak olsa da yöntem esnasında darlık, yapışıklık varsa açılabilmekte ve tedavi de sağlanmaktadır. HSG (ilaçlı rahim filmi) sonrasında bir çok kadın hamile kalabilmektedir.

Hamile kalmayı kolaylaştırmasının tüm sebepleri tam olarak bilinemeyebilir (bazen çekimde her şey normal görülmekte ancak sonrasında hamilelik olmaktadır).

Özellikle aşılama ve tüp bebek tedavilerinin öncesin rahim filmi çekilmesinin başarıyı artırdığı bilinmektedir.

Uzun süredir gebe kalamayan kişilerin rahim çekimini takip eden ilk 6 ay içerisinde hamile kalmaktadır. Olgunlaşarak yumurtalıktan ayrılan yumurtalar, sperm hücreleri ile buluşmaktadır. Tüp denilen bu kanalların tıkalı olması sperm ve yumurtanın birleşimini engellemektedir. HSG çekimi esnasında tüplerden geçmesi sağlanan sıvı, kapalı olan tüpleri açabilir. Bu durum sayesinde rahim filmi çekimini takip eden aylarda gebe kalma şansı artmaktadır.

Ağrı kesici ile ağrı duyusu azaltılarak çekim yapılabilir.

Sedasyon ile rahim filmi  çekilebilir.

Anestezi uygulanarak gerçekleştirilen rahim çekimleri de mevcuttur.

Hasta önlüğü giydirilmekte ve rahim çekimi masasına sırt üstü yatırılmaktadır.

Rahim içerisine verilmesi gereken ilaç hazırlanmaktadır.

Rahim ağzı anti septik temizleyiciler ile temizlenmektedir.

Hazırlanan ilaç rahim içerisine enjekte edilmektedir.

Kliniğimizde C kollu dijital röntgen yöntemleri ile işlem gerçekleştirilmektedir.

Rahim çekiminden sonra hasta uyanır ve uygulama sonlandırılmaktadır.

İşlem sonrasındaki birkaç gün cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Uygulama sonrasında hafif rahatsızlık – ağrı olabilir. Bu durumda ağrı kesici verilmektedir. 1-2 saatte rahatsızlık tamamen geçmektedir.

İşlem sırasında kullanılan ilaçlar rahim filmi çekimi sonrasında dışarı akabilir, rahim içinden 1-2 damla adet kanaması benzeri durum olabilir; bu durumda pedverilmektedir.

Bebek sahibi olmak isteyenler rahim çekimi sonrasında korunmamalıdır. İşlemden sonra gebe kalınabilir.

Enfeksiyon ve ateş gibi durumlar gözüktüğünde doktora başvurulmalıdır.

Mide bulantısı, ağrı ve kusma gibi durumlarda yine doktora görünmek gerekmektedir.

Bu uygulamaların amacı, rahim boşluğu ve tüpler ile ilgili sorunların tanısını koyabilmektir. Normal rahim filmi yöntemlerinde tıkalı olan tüpler bulunduğu zaman hastanın istemesi üzerine direkt olarak kateter yardımı ile tüp açma işlemi gerçekleşmektedir.

Rahim çekimi öncesinde bazı hastalar özel durumları nedeni ile anestezi uygulamalarını tercih etmektedir. Bu özel durumlar şunlardır; vajinismus tarzında cinsel fonksiyon bozukluğu ve hastanın acı eşiğinin oldukça düşük olmasıdır. Bu gibi durumlarda anestezik uygulamalara rahim çekiminde yer verilmektedir. Aynı zamanda her kurumda C kollu röntgen aletlerinin olmaması sürecin ağrılı geçmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı anestezi kullanılmaktadır.

Tıbbi işlemlerinin birçoğunda yan etkiler olabilmektedir. HSG çekimlerinin tanımlanmış herhangi bir yan etkisi yoktur.

Bu uygulamayı gerçekleştirenlerin kısa bir süre içerisinde hamile kaldığı gözlenmektedir.

Tüplerin temizlenmesini ve sperm ile yumurtanın kolay bir şekilde buluşmasının sağlamaktadır.

C kollu röntgen sayesinde radyasyon seviyesi düşüktür.

Enfeksiyon: Hastalarda sessiz bir enfeksiyon türü varsa bu durum işlem esnasında yayılabilir ve işlem bittikten sonra daha fazla artabilir. Bu gibi durumları önleyebilmek adınainfeksiyon var ise işlemden 4-5 gün öncesinde koruyucu antibiyotik önerilmektedir.

Kontrast sıvı madde alerjisi: rahim boşluğu içine dolduran sıvıdır. Bu maddenin içerisinde iyot tuzu vardır ve iyoda alerjisi olanlar için olumsuz durumlar meydana gelebilir.

Standart rahim çekimlerinde ağrılar meydana gelebilir ve bu ağrılara karşı anestezi önerilmektedir. Bu süreçte kanama gibi durumlarda yaşanmaktadır. Çekim esnasında rahmin içerisine ilaç verilmesi kanama meydana getirebilir.

Baygınlık: hastaların işlem sırasında yaşadığı stres gibi durumlar baygınlıklara neden olabilmektedir.

Radyasyon: HSG çekimlerinde X ışınları kullanılmaktadır. Ancak bu radyasyon etkisi oldukça düşüktür.

Yan Etkilere Karşı Alınabilecek Önlemler

Kanama, enfeksiyon ve olumsuz yan etkilerin baş gösterdiği durumlarda çekilmemelidir.

Gebelik şüphesi varsa bu uygulamalar gerçekleştirilmemelidir.

Alerjik reaksiyon durumlarına karşı doktor önceden bilgilendirilmelidir. Böylece bu yan etkilerin görülme düzeyi azaltılabilir.

Gebelik şüphesi ve olasılığı yoksa rahim filmi çekilebilir. Adet kanamasından sonraki zaman diliminde cinsel ilişkiye girilmediyse gebelik söz konusu değildir. Böylece arzu edilen zamanlarda klinğimizdenrandevu alınarak çektirilebilirsiniz.

Anestezi gerektirmeyen işlemlerde rahim filmi çekimi öncesinde herhangi bir hazırlık yapılmamaktadır. Ancak işlem bittikten sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Dikkat edilecek unsurların başında cinsel ilişki yasağı gelmektedir. HSG çekimi sonrasındaki 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak gereklidir. Rahim filmi uygulamalarından sonra bu duruma dikkat edildiği takdirde bu süreç oldukça başarılı bir şekilde geçmektedir.